5 ting, du ikke vidste om kaffe

Guide: How to Make Good Coffee at Home

coffee-guide2

(Scroll ned for dansk) Earlier this week I was invited for a mini-course at Coffee Collective in Copenhagen. I had tons of delicious coffee and was taught a whole lot of interesting things about the coffee seed/bean, its growing conditions,  methods of production, roasting and brewing. Coffee is a drink that is consumed in enormous amounts all over the world, and so it’s actually rather strange how little most people know about it.

If you’ve been to third wave specialty coffee shops such as Coffee Collective, Copenhagen Coffee Lab, Democratic, etc. (all in Copenhagen) and/or specialty coffee shops in other cities (I’ve written about some here), you’ll know that coffee can taste a lot better than it tends to elsewhere – at home and in regular cafés, where we tend to brew on ground coffee. But! You don’t need an expensive, fancy espresso-machine to make good coffee at home. Samuel Marila from Coffee Collective helped me put together a couple of tips on how to make good coffee at home:

  • As I mentioned in my previous coffee-post, the coffee gets bitter because of the calcium in regular tap water. So, you can either (1) filtrate the water, (2) brew the coffee on bottled spring water from the supermarket – however, neither myself or Samuli recommends this (because of the environment), or you can (3) squeeze a tiny bit of lemon into the water (around 1/2 teaspoon to one liter) This removes the calcium so you avoid the bitter taste. But be careful not to make the coffee that taste like lemon!
  • When you brew your coffee (using french press, filter, aeropress, etc.), leave the water for around 1 minute after it has boiled, so it cools down a bit before your poor it over the coffee (unless you have a kettle with adjustable temperature – they are more expensive)
  • A coffee grinder is probably the most important piece of equipment for brewing good coffee at home. Whole beans preserve the taste a lot better than grind coffee, and grind coffee goes bad rather fast when exposed to oxygen. Try and taste the coffee (important that it is from the same bag) where one is freshly grind and the other was left grind for a couple of days – in a closed bag, however, and kept like the whole beans. You will be able to taste the difference!
  • Consider buying an Aeropress. They’re super easy to use, and a good way to brew good coffee at home. There are 1-2 cups worth of coffee in an Aeropress, so the size is also perfect for traveling! Aeropress-coffee is a mix between french press, filter and espresso coffee, and you need approximately 40-60 grams of coffee and 230 grams of water. Grind the coffee a little coarser than filter and a little finer than french press. Wet the filter before you put in the coffee, so the coffee won’t taste like paper (this tip is useful for other kinds of filter and drip coffee as well). Stir and let the coffee breathe for no more than a minute before pressing down on the plunger till it’s all in the cup. (read more on Aeropress’ website) An Aeropress costs around 28€ and is definitely worth the money.
  • Buy your beans in small amounts as the coffee is fresh produce that gets bad and loses taste.

Last, but not least: Coffee doesn’t have to be a “fix”; a mediocre, black, bitter liquid. Coffee can do so much more. Samuli Marila (The Coffee Collective) compares it to a Japanese tea-ceremony – you care for the process; the coffee, you’re present with it. You create a time of stillness and peace in the middle of a hectic everyday life.

.. And then I’d like to finish with a sentence, I saw on a sign in front of a coffeeshop a couple of weeks ago in Paris: “Drinking good coffee is sexy”. And so it is. Happy brewing!

7


Dansk: Tidligere på ugen var jeg inviteret ind til et mini-kaffekursus hos Coffee Collective. Her mæskede jeg mig i god kaffe og lærte en fantastisk masse om råvaren, dyrkningsforhold, produktionsmetoder, ristning og brygning. Kaffe er en væske, der bliver konsumeret i så store mængder i så mange lande, og egentlig er det lidt utroligt, at mange af os ved så lidt om kaffe. Her er f.eks. 5 ting, du ikke vidste om kaffe.

Hvis man indimellem kommer på specialkaffebarer som Coffee Collective, Copenhagen Coffee Lab, Democratic, mfl. (allesammen her i København) og/eller specialkaffebarer i andre storbyer (jeg har tippet til nogle her), ved man, at kaffe kan smage langt bedre end den (typisk) gør derhjemme, hvor mange af os f.eks. brygger på formalet kaffe. Men! man behøver altså ikke have en dyr, fancy espresso-maskine derhjemme for at lave god kaffe. Samuli Marila fra Coffee Collective har hjulpet mig med at sammensætte et par gode tips til hvordan du laver god kaffe derhjemme:

  • Som nævnt i mit seneste kaffe-indlæg bliver kaffen bitter pga. kalken i det almindelige hane-vand – Derfor kan du med fordel enten 1) filtrere vandet, 2) lave kaffen på kildevand fra supermarkedet – men det opfordrer hverken jeg eller Samuli (af miljømæssige årsager) til, eller 3) squeeze en smule citron i hane-vandet (ca. 1/2 tsk. til 1 liter) Det fjerner kalken, så du undgår den bitre smag. Men pas på (!) at du ikke får lavet en kop kaffe, der smager af citron.
  • Når du laver kaffe (stempel, filter, aeropress mv.) så lad vandet stå ca. 1 minut efter det har kogt, så det køler lidt ned inden du hælder det over kaffen (hvis du altså ikke har elkedel med justerbar temperatur – de er lidt dyrere)
  • En god kværn er det vigtigste udstyr til kaffebrygning i hjemmet. Hele bønner holder bedre på smagen end kværnet kaffe, og kværnet kaffe fordærves smagsmæssigt hurtigt grundet kontakten med ilt. Smag evt. på en kaffe (vigtigt at det er fra den samme pose) hvor den ene er friskkværnet og den anden har stået et par dage som kværnet – dog i en lukket pose, og opbevaret ligesom de hele bønner. Forskellen kan smages!
  • Køb evt. en Aeropress kaffebrygger. Det er en super nem og lækker måde at brygge god kaffe på derhjemme. Der er til 1-2 kopper i en Aeropress. Størrelsen er altså også super, hvis man skal ud og rejse. Aeropress-kaffe er en mellemting mellem stempel-, filter-, og espresso-kaffe, og du skal bruge ca. 40-60 g. kaffe og 230 g. vand. Mal kaffen lidt grovere end filter og lidt finere end stempel. Skyl filtret inden, så kaffen ikke kommer til at smage af papir (dette tip gælder også til almindelig filter-kaffe). Rør rundt og lad kaffen trække højst et minut før du presser Aeropressen ned i koppen. (læs mere på Aeropress’ hjemmeside) En Aeropress koster omkring 245 kr, og er helt klart pengene værd.
  • Køb hellere dine kaffebønner i små mængder, da kaffe er en friskvare som ?bliver gammel” og mister smag.

Sidst, men ikke mindst: Kaffe behøver ikke være et “fix”; en middelmådig, knaldsort, bitter væske. Kaffe kan så meget mere. Samuli Marila (The Coffee Collective) sammenligner det med en japansk te-ceremoni – du kæler for kaffen, nyder nærværet i hver proces og skaber et frirum midt i den hektiske hverdag.

.. Og så vil jeg slutte af med en sætning, jeg for et par uger siden så på et skilt foran en specialkaffebar i Paris: ?Det er sexet at drikke god kaffe”. Og det er det bare. God kaffebrygning!

paris-5-steder-du-skal-besoege0

1 comment

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 ting, du ikke vidste om kaffe