Gift Ideas for the Aesthetic Traveler

5 Must-Visit Hotspots in Paris

dsc04398
Paris is my second home and my favorite city of all. But when I first arrived in the city (at the time I wasn’t the most critical tourist as I hadn’t started working as a travel journalist), I had family and friends recommend the latin quartier for its “good”, cheap restaurants. Cheap, yes – good, not so much. It simply isn’t Paris, and the food is rubbish. But there are many fantastic places worth visiting in the city. It’s just a matter of finding them. And so I thought I’d help and suggest 5 of my favorite hotspots in the city of lights:

Musée de la Vie Romantique
Skip the crowded museums and go get your cultural fix at Musée de la Vie Romantique – also located in the 9th arrondissement a stones throw from KB Caféshop and Rue des Martyrs. The painter Ary Scheffer used to live here, and the likes of Chopin and Charles Dickens once came for the Friday-evening salons. Today, however, the building houses a number of historical household items, family portraits, jewelry, paintings, sculptures etc. The house itself looks a lot like a cute, little dollhouse, and in the garden attached you can enjoy a cup of coffee and a croissant while the birds sing from the trees. Romantic, isn’t it? Entrance is free.

Musée de la vie Romantique,
16 Rue Chaptal

KB Caféshop
Even though La Caféothèque remains my favorite coffeeshop in Paris (it does, however, compete with a few other ones), KB Caféshop is definitely amongst the best ones in the city. It’s located on the top of Rue des Martyrs in the hip SoPi (South Pigalle) district in one of the loveliest, parisian streets, and serves real good coffee at a fair price (3,50€ for a cappuccino). Sometimes KB serves coffee on beans from danish Coffee Collective. Cool, huh? 😉

KB Caféshop,
53 Avenue Trudaine (but is literally located on the top of Rue des Martyrs)

dsc02065

Grazie
Pizza, you say? Not far away from Bastille you’ll find the New York-inspired pizza restaurant where I’ve had one of my best-ever stoneoven-pizzas. The place is rather popular, so book a table in advance – on weekends especially – or wait at the bar over a delicious cocktail!

Grazie,
91 Boulevard Beaumarchais

Holybelly
Paris’ hands down best (!) brunch. The last couple of year I’ve wanted to go here, but it wasn’t until recently that I went for the first time. I’ve passed by 2-3 times before, but the place was much too crowded. Holybelly is incredibly popular amongst locals, and it’s always busy from the minute it opens as people usually come here for the breakfast/brunch. Try the “sweet stack” – pancakes with fruit, whipped cream, nuts and sirup. When I came with my friend we ordered one to share but soon realized that we would need another serving… 😉 Yum, just yum! Note: Holybelly is closed on tuesdays and wednesdays.

Holybelly,
19 Rue Lucien Sampaix

Le Comptoir Général
This one is amongst the most hip and hidden hotspots in the trendy Canal Saint-Martin neighborhood. Exotic, alternative coffeeshop and second-hand shop by day and the place to be on Saturday night. Delicious cocktails, good vibes and a clientele of predominantly hipsters and artsy people. The line outside can be fairly long at night, so do arrive “early” in the evening (23h-midnight)

Le Comptoir Général,
80 Quai de Jemmapes


Dansk: Paris er mit andet hjem – og min yndlingsstorby, ikke mindst. Men da jeg først kom til byen (og på det tidspunkt ikke var den aller-kritiske turist, da jeg endnu ikke arbejdede som rejseskribent) blev jeg henvist til latinerkvarteret fordi ?der var gode og billige restauranter”. Billige, ja – gode, not so much. Og efter et par år i byen kan jeg konkludere, at latinerkvarteret er det absolut værste sted at søge hen som turist i Paris. Det er bare ikke Paris. Så enkelt er det. Men der er en fantastisk masse steder, der er et besøg værd i byen. Det er bare lige om at finde dem. Og det tænkte jeg, at jeg ville hjælpe jer til – så hermed 5 af mine yndlings hotspots i Paris:

KB Caféshop
Selvom La Caféothèque forbliver min yndlingskaffebar i Paris (selvom den konkurrerer med ret mange efterhånden), er KB Caféshop bestemt også en af byens aller-aller bedste. Den ligger på toppen af Rue des Martyrs i det hippe SoPi (South Pigalle) ? en af de fineste gader i Paris, og serverer rigtig, rigtig god kaffe til en billig penge (3,50? for en cappuccino). Og faktisk laver den hippe kaffebar indimellem kaffe på bønner fra danske Coffee Collective. Cool, huh? 

KB Caféshop,
53 Avenue Trudaine (men den ligger bogstaveligtalt i toppen af Rue des Martyrs)

Musée de la Vie Romantique
Skip de crowdede museer og få i stedet dit kulturelle fix på Musée de la Vie Romantique ? Også i byens 9. arrondissement; et stenkast fra KB Caféshop og Rue des Martyrs. Her boede engang maleren Ary Scheffer, og blandt andre Chopin og Charles Dickens er kommet her til fredags-?salon? gennem tiden. Men i dag huser bygningen en række historiske husholdningsgenstande, familieportrætter, smykker, værker, skulpturer mm.

Museet set udefra minder lidt om et dukkehus, og i den dertilhørende have kan man nyde en kop kaffe og croissant mens fuglene synger omkring en. Ak, så romantisk. Der er gratis adgang til den permanente udstilling.

Musée de la vie Romantique,
16 Rue Chaptal


Grazie
Pizza, you say? Ikke langt fra Bastille-pladsen ligger den New Yorker-inspirerede pizza-restaurant, hvor jeg har fået serveret en af de bedste stenovnspizzaer nogensinde. Stedet er utroligt populært, så reserver bord på forhånd ? især i weekenderne.

Grazie,
91 Boulevard Beaumarchais 

Holybelly

Paris? hands down bedste (!) brunch. De sidste par år har jeg villet komme her, men først for nyligt lykkedes det! Jeg er kommet forbi her 2-3 gange, hvor der simpelthen har været så proppet, at det ikke har kunnet betale sig at vente på plads. Stedet er nemlig så populært blandt lokale, at der på alle ugens dage er travlt fra morgenstunden. Det er nemlig morgenmaden/brunchen man kommer efter, hvis man kommer på Holybelly. Prøv deres ?sweet stack? ? Pandekager med frugt, flødeskum, nødder og sirup. Da jeg kom her med min veninde bestilte vi først en portion til deling?. Og så bestilte vi en mere 😉 Bemærk: Holybelly holder lukket tirsdag og onsdag.

Holybelly,
19 Rue Lucien Sampaix

Le Comptoir Général

Denne er blandt de absolut mest hippe, skjulte hotspots i det trendy Canal Saint-Martin kvarter. Eksotisk, alternativ kaffebar og second-hand shop by day og the place to be lørdag aften. Lækre drinks, gode vibes og et klientel, der er præget af hipstere og kunstneriske typer. Vær opmærksom på at køen kan være ret lang om aftenen, så kom hellere i lidt god tid ? også for at få siddeplads i baren.

Le Comptoir Général,
80 Quai de Jemmapes

 

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gift Ideas for the Aesthetic Traveler